Matkailua

Kirjoituksia reissuilta

torstai 19. heinäkuuta 2012

Firenze ja lisää seikkailua vuoristossa


PE 13.7. Ihana Firenze ja reissuporukka kasvaa


Aamulla touhuamme talolla, siivoilemme ja pesemme pyykkiä. Pääasiassa pyyhkeitä, sillä reissuporukka kasvaa tänään, kun veljeni ja hänen tyttöystävänsä liittyvät seurueeseen iltapäivällä Firenzessä. Syömme nopean lounaan talolla ja suuntaamme kohti Firenzeä. Ensimmäistä kertaa ilma on pilvinen, mikä on mukavaa, sillä Firenzeen on luvattu vain 30 astetta. Matka sujuu rattoisasti ja löydämme juna-aseman parkin.

Käymme katsomassa Santa Maria Novellan kirkkoa ja aukiota; istahdamme hetkeksi kahville odottamaan reissuporukkamme saapumista. Sää on helteinen muttei liian kuuma - ilma liikkuu. Palaamme asemalle odottamaan ja pienen säädön jälkeen löydämme toisemme. Palaamme takaisin Santa Maria Novellaan ja jatkamme matkaa Duomolle. Sen valtava kupoli toimii hyvänä maamerkkinä, sillä se näkyy jo kauas. Oktagonaalinen kastekirkko sijaitsee Duomon edessä, samoin valtava kellotorni. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1296 ja ne kestivät 150 vuotta. Kerrassaan vaikuttava näky niin ulkoa kuin sisältäkin. Kirkko on sisältä korkea, mutta yllättävän simppeli koristeluiltaa. Täysin erilaista kuin Rooman mahtipontiset koristelut. Poika osoittelee korkeaa kattoa ja sytytämme kynttilän.

Matka jatkuu kohti Cappelle Mediceeta, joka on Medicin suvun mausoleumi. Valitettavasti se on ehtinyt mennä kiinni, joten tyydymme kiertämään paikan ulkoa. Syömme jälleen herkullista jäätelöä, joka muuten on alun perin keksitty Firenzessä. Piazza della Repubbliccalla on karuselli ja poika pääsee tädin kanssa hevosen selkään. Ihastelemme patsaita Uffizin gallerian edessä, mutta valitettavasti ei ole aikaa mennä tutustumaan gallerian kuuluisiin taidekokoelmiin. Toisaalta tämä antaa loistavan syyn palata joskus ihastuttavaan Firenzeen. Tämä kaupunki vie sydämen. Kävelemme Arnon rantaa pitkin kuuluisalle Ponte Vecchion sillalle. Näkymät ovat upeat, siltaa reunustavat pienet värikkäät ikkunaluukut ja itse silta on täynnä kultaliikkeitä, kuten on ollut iänaikainen perinne. Tosin hinnat ovat sen verran hirvittäviä, että käymme vain näyteikkunaostoksilla.

Palaamme romanttisia kujia pitkin kaupungin pohjoispuolta kohti ja pysähdymme matkalla lasilliselle kuohuvaa ja oluita lämpimässä illassa. Syömme herkullisen suositussa ja täydessä ravintola ZáZássa. Suuntaamme pimeässä matkamme takaisin talolle – ja esittelemme sen reissuseurueellemme. Pian asetumme nukkumaan jokainen omaan myyränkoloonsa.

LA 14.7. Aullan markkinat

Aamu venähtää pitkäksi, mutta olemme hyvin levänneitä kun starttaamme Aullaan markkinoille. Sää on pilvinen ja saammekin ensimmäistä kertaa pienen sateen. Kiertelemme kojuja, käymme tutussa nettikahvilassa ja suuntaamme ruokakauppaan ostoksille. Palaamme talolle. Tarkoitus oli lähteä vielä iltapäivästä liikkeelle, mutta aurinko alkaa paistaa mukavasti ja päädymmekin vain oleskelemaan altaalla.

Illalla grillaillaan ja istutaan pitkään terassilla juttelemassa viinin ääressä. Mikäs siinä näin mukavassa porukassa. Suuntaamme myöhään nukkumaan pikkumiehen viereen, kun nuoripari jää vielä ihailemaan tähtitaivasta pimeässä yössä.

SU 15.7. Luonnonpuiston etsintä, Fivizziano ja autoseikkailua

Sunnuntaina Italiassa kaikki on kiinni, joten päätämme lähteä vaeltamaan luonnonpuistoon. Talomme sijaitsee lähellä Parco Nazionale dell’Appennino Tosco-Emilianoa. ja löydämme kartastamme merkinnän headquarters. Suuntaamme sinne jälleen vuoristoreittejä. Matkalla poikkeamme Comanossa kahvilla ja pienessä kaupassa. Uskomatonta, miten tämmöisen kylän pieni kauppa on varusteltu upealla juusto- ja lihatiskillä. Kaupan pitäjä on vanha mies valkoisessa takissa. Ihme kyllä, kauppa on myös sunnuntaina aamupäivästä auki.

Jatkamme matkaa tuttua mutkittelevaa, mutta maisemallisesti komeata reittiä kohti Fivizzanoa ja käännymme pikkutielle kohti Sasselbon kylää. Hurjien mutkien jälkeen pikkutiemme päättyy tien päällystyksen yhtäkkiseen loppumiseen ja kelirikkoon. Tähän ei Scenic kykene. Mies peruuttaa mutkittelevaa tietä, mutta onneksi saamme auton pian käännettyä. Katsomme vaihtoehtoisen reitin, joka johtaa isompaa tietä Fivizzanon kautta. Takapenkki, joka ei ole vielä tottunut mutkittelureitteihin, alkaa voida pahoin mukavasti torkkuvaa pikkumiestä lukuun ottamatta.
 
Fivizzanossa pysähdymme ja päätämme etsiä lounaspaikan. Kylä on todella kaunis ja päädymme keskusaukiolle Piazza Medicealle, jota reunustaa kylän kirkko. Ulkoa kivikirkko on vanhahtava ja simppeli, mielestäni todella kaunis. Ovi on auki, joten astumme sisään. Ulkomuoto yllättää, sillä sisältä kirkko onkin erittäin koristeellinen ja täynnä vanhoja aarteita sekä kuuluisan firenzeläisen taiteilijan maalauksia. Tämän kaiken kuulemme papilta, joka innokkaasti esittelee kirkkoa italiantaitoiselle veljelleni. Lopuksi saamme pyhimyskortit ja pojalle karkkia.

Veljeni kysyy eräältä paikalliselta hyvää ja edullista ravintolaa, ja hän neuvoo läheiseen paikkaan. Se vaikuttaa tosin meille liian fiiniltä. Paikalla on usealta vuodelta Michelin guiden maininta, eikä hintataso vaikuta pahalta. Ihmiset istuvat sunnuntailounaalla ykköset yllä, joten suuntamme lenkkareissa ja shortseissa mieluummin muualle. Löydämme B&B paikan, jossa saa lounasta, ja se vaikuttaa juuri sopivalta. Tunnelma on kuin istuisi jonkun olohuoneessa. Pääsemme käsiksi aitoon italialaiseen kiireettömyyteen, sillä hitaammin eivät annokset juurikaan voisi tulla. Joudumme tekemään ruokaa odottaessa useita kunniakierroksia pihassa, ennen kuin pääsemme syömään.
 
Jatkamme matkaa tällä kertaa eri suunnasta kohti Sisselbota. Matkalla näemme hienon luostarin, jonka jälkeen lähdemme nousemaan yhä ylemmäs, yli 1000 m korkeuteen. Vuoristoilma on raikas ja ajelemme huimissa vuoristomaisemissa. Minua jo alkaa hirvittää, etenkin kun ylitämme siltoja. Saavumme merkitylle kohdalle, josta pitäisi lähteä kasvitieteellinen reitti, mutta paikka vaikuttaa melko autiolta ja hylätyltä. Ruoho on kasvanut niin korkeaksi, ettei vaunuilla pääse liikkumaan. Pian paikalle saapuukin kaksi naista, jotka kertovat, että reitti on suljettu.

Jatkamme matkaamme kohti Sasselbota ja tälä kertaa pääsemme sinne asti. Seuraamme P-kylttiä, mutta onnistumme kääntymään jostain kohti väärin, sillä joudumme kylän keskustaan jyrkkää alamäkeä ja lopulta tie talojen välissä muuttuu niin kapeaksi, ettei sitä pysty ajamaan. Ainoa vaihtoehto on pakittaa jyrkkään ylämäkeen. Renkaat sauhuavat ja lopulta niistä alkaa tulla sen verran paljon savua, että nousemme autosta. Kuski pakittaa loppuun kaameassa löyhkässä ja jätämme auton tien poskeen. Paikalliset ovat ilmeisesti tottuneet tähän, sillä useampi henkilö tulee neuvomaan, että antakaa renkaiden jäähtyä 10 minuuttia, niin kyllä se siitä. Itseltäni alkavat vitsit olla vähissä, sillä ei olisi todellakaan kivaa jäädä pienen lapsen kanssa jumiin jonnekin pieneen vuoristokylään sunnuntaina. Löydämme  luonnonpuiston päämajan mutta se on tietysti suljettu. Nähtävästi Italiassa luontokin on sunnuntaisin kiinni. Minkäänlaisia reittejäkään ei näytä tästä lähtevän, mutta onneksi olemme sentään saaneet ihailla Apeniinien huikeita maisemia autosta käsin. Autokin starttaa, tosin haju on karmiva.

Seikkailujen päätteeksi illastamme kylämme ainoassa ravintolassa. Paikassa ei ole listaa, mikä jo itsessään on hyvä merkki. Ruoka on erinomaista, tosin italialaiseen tapaan antipastot ja primot ovat parhaimmistoa. Pojat tilaavat vielä secondot. Erittäin yllättävää myös on että Italiassa tunnetaan käsite senza glutine niin hyvin. Tosin aina ei ole niin paljon vaihtoehtoja, mutta tässä pienessä ravintola Federicissä pääsen maistelemaan myös italialaista herkullista pastaa. Dolci jää väliin, kun pikkumies väsyy päivän menoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti