Matkailua

Kirjoituksia reissuilta

perjantai 15. lokakuuta 2010

Vatikaanin taideaarteet

Keskiviikkona suuntasimme heti aamusta Vatikaanin suuntaan ja ihmetykseksemme Vatikaanin museoihin ei ollut yhtään jonoa! Tiesimme jo astuessamme sisään, että museo on suuri, mutta oli vaikea kuvitella etukäteen kuinka valtava tämä museo todella on. Vatikaani on onnistunut vuosisatojen saatossa keräämään uskomattomia aarteita, ja on hienoa, että myös suuri yleisö pääsee näitä ihailemaan.


Itsessään rakennus tarjoaa jo arkitehtonisesti ja koristeluiltaan paljon nähtävää, kun ihailee pitkiä kaarevia käytäviä, kattojen koristeluja, mosaiikkilattioita ja seinien ja kattojen freskoja. Lisäksi se on täynnä eriaikaisia - paljon antiikin aikaisia - patsaita ja veistoksia, hautauurnia, kirjoituksia yms. Henkilökohtaisen oppaani kanssa siirryimme huoneesta toiseen ja opin todella paljon jälleen kreikkalaisten mytologiasta, jumalien kuvaustavasta ja Rooman hautakivistä, Etruskien esineistä... Näimme tietysti kuuluisuudet Belvederen Apollon, Perseuksen veistoksen, Laokoon-ryhmän ja Belvederen torson, jolla on ollut suuri vaikutus länsimaiden taiteeseen.

 
Antiikin aarteista siirryimme Rafaellon stanzoihin. Uskomatomat taidokkaasti toteutetut huoneet ovat aikanaan olleet paavin yksityiskirjasto. Stanzoissa on kuvattu perinteiset aiheet teologia, filosofia, oikeus ja runous. Ihailimme tietenkin paikan kuuluisinta freskoa Ateenan koulua, johon Rafael on maalannut tunnetuimpia filosofeja - keskellä Platon ja Aristoteles, vasemmalla Sokrates - ja oikealle reunaan Rafael on sijoittanut myös itsensä.

Stanzoista pääsimme nykykristillisen taiteen kautta kauan odotettuun Sikstuksen kappeliin. Sanoinkuvaamaton, hämmästyttävä näky. Taidokkaasti toteutettujen yskityiskohtien määrä on käsittämätön. Kattoon ja seinille Michelangelo on kuvannut freskoihin taidokkaasti eri raamatullisia aiheita - tunnetuin on katossa keskellä sijaitseva Aatamin luominen. Kuitenkin tämäkin oli vain hyvin pieni osa kokonaisuutta. Pysähdyimme erityisesti tutkiskelemaan alttariseinän Viimeistä tuomiota, johon on kuvattu 300 eri henkilöä. Asiantuntijaoppaani tunnisti oikein oikeasta alalaidasta viittauksen muinaisiin kreikkalaisiin, jonne taiteilija on sijoittanut alamaailman lautturin Kharonin, joka soutaa rajajoki Styxin yli Haadekseen. Kappeelissa olisi ollut hienoa päästä hiljentymään tämän valtavan upean näyn äärelle, mutta se oli täynnä turisteja ja melutaso oli sen mukainen. Jatkoimme kierroksen loppuun uupuneina. Viimeinen kiinnostava osasto - varhaiskristilliset löydökset - jäi valitettavasti turhan vähälle huomiolle.

Illalla lähdimme jälleen liikenteeseen katsomaan espanjalaisia portaita iltavalaistuksessa. Portaat ovat kaunis ja suosittu kokoontumispaikka ja löysimme portaiden yläpäästä tunnelmallisen terassin, jossa kävimme istumassa drinkillä ja nauttimassa näkymästä. Jälleen kaunis ilta, vaikkakin välillä tuli pieniä sadekuuroja. Vilkaisimme portaiden yläpäässä sijaitsevan Santissima Trinità dei Montin kirkon, joka poiketen muista käymistämme barokkityylisistä koristelluista kirkoista oli selvästi myöhempi yksinkertaisemmassa sisustuksessaan. Kiersimme ylhäältä Villa Borghesen näköalaterassin kautta Piazza del Popololle, joka tuntui olevan täynnä tapahtumaa ja rakennelmia, mutta emme oikein saaneet selville, mitä siellä oli tapahtumassa. Ilta päättyi ukkossäähän ja täyttävään illalliseen.

Päivän kohokohta: Vatikaanin aarteet
Päivän huomio: nähtävää on näännyttävän paljon
Plussaa: näkymä terassilta Spagnaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti