Matkailua

Kirjoituksia reissuilta

maanantai 18. lokakuuta 2010

Hyvästit ikuiselle kaupungille

Perjantaina lähdimme kiertelemään San Giovanniin tarkoituksena nähdä kuuluisa pyhiinvaelluskirkko. Matkalla löysimme paikallisen basaarin, jossa ennen kaikkea intialaiset kaupittelivat vaatteita, laukkuja, koruja, huiveja... Valitettavasti suurin osa oli merkkiväärennöksiä, joten ostettavaa ei löytynyt. Italialaisten pukeutumista seuratessa on ilo huomata, kuinka tyylikkästi ihmiset pukeutuvat täällä iästä riippumatta. Sandaali-sukka-yhdistelmiä näkyy lähinnä turisteilla. Saappaat näyttävät olevan näin syksyn tullen Roomassa muotia; tosin tuntuu hurjalta, että naiset käyttävät niitä yli 20 asteen lämpötilassa.

Siirryimme ihastelemaan San Giovanni in Lateranon kuuluisaa kirkkoa. Kiersimme viisilaivaisen kirkon sisällä ja ihailimme alttaria. Yhtye soitti taustalla hengellistä musiikkia. Italiassa näyttää olevan yleistä, että kirkoissa soi musiikki - ainoat kirkot, joissa emme kuulleet musiikkia, olivat Pietarinkirkko ja Sikstuken kappeli. Kävimme myös tunnelmallisella sisäpihalla, jonne oli sijoitettu vanhan kirkon esineitä, esim. värkkäitä pylväitä Maria Magdalenan alttarilta.

Ilta huipentui, kun menimme Auditorium Parco della Musicaan - suureen, moderniin kulttuurikeskukukseen, jossa järjestetään konsertteja, näyttelyitä ja paljon muuta. Päätimme mennä pian alkavaan klassiseen konserttiin, joka loppujen lopuksi paljastuikin ranskankieliseksi oopperaksi; tosin konserttimaisesti esitettynä ilman lavasteita, puvustusta ja näyttelemistä. Cherubinin Lodoiska oli kerrassaan upea elämys ja hieno päätös onnistuneelle lomalle. Mielenkiintoista paikan päällä oli myös italialainen paikkanumerointi: parilliset numerot toisella puolella parvea ja parittomat toisella - suomalaisittain hiukan hämmentävää, että paikat 12 ja 14 olivat vierekkäin.

Lauantaina päätimme hyödyntää vielä ajan aamulla ennen lentokentälle lähtöä. Kävelimme Appia Antican puistossa, jonne saavuimme hiukan takareittejä, ja meillä kestikin hetki paikallistaa sijaintimme suuressa puistossa. Harhailun vuoksi emme ehtineetkään katakombeihin, joissa meidän oli tarkoitus käydä, sillä niiden aukioloajat olivat jälleen hämmentävät. Tämä nähtävyys olikin kiinni parhaaseen aikaan, eli klo 12-14. Puistossa oli tosin mukava kävellä ja katsella mm. vanhoja taloja.

Niin tuli aika heittää hyvästit Roomalle ja suunnata kätevällä Leonardo Express -junalla lentokentälle. Erityiskiitos mahtavasta viikosta oppaalleni!

Kun saavut, Rooma toivottaa sinut tervetulleeksi, kun lähdet, se unohtaa sinut. -Federico Fellini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti